Gebruik

 

Voor wie
Papillon is een hoofdondersteuning die mensen helpt hun hoofd te stabiliseren en te laten rusten. Tegelijkertijd biedt de trechtervorm een grote vrijheid: men kan er gemakkelijk uit komen en het hoofd komt als vanzelfsprekend weer in de juiste gesteunde positie. Een grote gebruikersgroep is mensen met verminderde spierkracht in de hals, waardoor ze moeilijk zelfstandig hun hoofd overeind kunnen houden. Papillon helpt hen hun hoofd te stabiliseren. Andere gebruikers zijn mensen met coördinatiestoornissen die behoefte hebben aan een zachte stabiliserende borging, waardoor hun hoofd minder hinderlijke ongecontroleerde bewegingen maakt. Papillon helpt ook mensen met een dwangstand. De ondersteuning biedt hen betere condities voor de gemakkelijkste positie van het hoofd.

Ondersteuning bij activiteiten
Door stabilisering van het hoofd door Papillon worden gebruikers in staat gesteld makkelijker allerlei activiteiten uit te voeren. Doordat de effecten van hun beperkingen geminimaliseerd worden, hebben de gebruikers een beter zicht, kunnen beter slikken, gemakkelijker praten en kunnen het hoofd en de romp beter bewegen. Daarnaast worden de effecten van moeilijke omstandigheden gereduceerd. Een voorbeeld daarvan is rolstoelrijden. Tijdens het rolstoelrijden doen zich continu schudbewegingen voor en door het maken van bochten komen er zijwaartse krachten op het hoofd te staan. Voor mensen met hals- en hoofdproblemen zijn dit extra zware omstandigheden. De stabiliserende werking van Papillon zorgt ervoor dat het rijden in een rolstoel weer beter te doen is.

Minder snel vermoeid
Mensen die Papillon gebruiken zijn minder snel vermoeid. Dit komt doordat de hoofdondersteuning hen helpt het hoofd overeind te houden, waardoor ze zich niet de hele dag hoeven in te spannen. Mensen met coördinatiestoornissen helpt Papillon hun hoofd rustig en stil te houden, waardoor minder snel spiervermoeidheid en overbelasting optreden.

Preventie van verdere deformering
De stabiliserende werking van Papillon zorgt ervoor dat voortgaande deformering vertraagd wordt. Wanneer een dwangstand bijvoorbeeld elk jaar erger wordt, kan Papillon deze negatieve ontwikkeling vertragen. Dat komt doordat Papillon niet alleen het hoofd steunt, maar ook een langdurig beroep op het spierapparaat doet. Met andere woorden: de spieren worden dag in dag uit getraind.
Papillon: comfortabele
ondersteuning


De trechtervorm zorgt ervoor dat het hoofd als vanzelfsprekend in de juiste gesteunde positie terugkomt


Allerlei activiteiten zijn minder vermoeiend als het hoofd in de juiste positie ondersteund wordt


Papillon biedt optimale vrijheid: de oren, eventuele oorbellen en gehoorapparaten blijven vrij


Traditionele hoofdsteunen bieden geen steun in voor- en zijwaartse richting


Traditionele hoofdsteunen bieden geen steun in voor- en zijwaartse richting

Techniek

 

Ergonomische basisvorm
De basisvorm van Papillon bestaat uit twee langwerpige, golfvormige zijkussens en een kussen aan de achterzijde. De zijkussens bieden steun onder het hoofd, zowel aan de achterkant als zijwaarts. Door de golfvorm bieden ze veel comfort. Het zijkussen laat het oor vrij en drukt niet tegen eventuele hoorapparaten of sieraden. Het kussen aan de achterzijde maakt verder afsteunen mogelijk en stabiliseert achterwaartse bewegingen. De basisvorm, die iets weg heeft van de vorm van een vlinder, vangt het hoofd op natuurlijke wijze op en geeft een zacht en geborgen gevoel. De basiskussens kunnen in grootte variëren en er zijn tal van uitbreidingen mogelijk. Voorbeelden hiervan zijn extra steunkussens (zijpelotten genaamd), een dynamische voorhoofdband en schakelaars voor het bedienen van andere hulpmiddelen.

Makkelijk instelbaar en hoge stabiliteit
Papillon is zeer gemakkelijk instelbaar door een innovatief systeem. Met dit systeem kan een onderdeel van Papillon met slechts één bout in alle richtingen versteld worden. Het systeem bestaat uit componenten met een hoge precisie. Deze componenten zijn zeer solide en zorgen ervoor dat tijdens het vastdraaien de onderdelen niet ongewild verschuiven. Ook zorgt de minimale speling ervoor dat tijdens het gebruik – door veelvuldige schokken of stoten – de onderdelen ten opzichte van elkaar niet gaan schuiven, maar in positie blijven. Papillon is dus betrouwbaar en vermindert het aantal incidenten.


Onderdelen kunnen met slechts één bout versteld worden


Tal van uitbreidingen zijn mogelijk

Groot bereik
Papillon is goed instelbaar naar de individuele behoeften van de gebruiker. De onderdelen kunnen veel verschillende posities aannemen en kennen een groot bereik. De onderdelen kunnen ook gemakkelijk asymmetrisch ingesteld worden. Daarnaast kan Papillon gemakkelijk over de rugleuning van een rolstoel heen geïnstalleerd worden. Hierbij kent de hoofdondersteuning een laag bevestigingspunt, hetgeen de beste condities biedt voor ondersteuning van het hoofd. Het bevestigingspunt van de optionele voorhoofdsband bevindt zich hierdoor ook op een optimale plaats, waardoor hij stabiel op het voorhoofd blijft zitten en niet afschuift.

Comfortabele meerlagige hoezen
Waar de aluminium onderdelen verantwoordelijk zijn voor de optimale stand van het hoofd, zorgen de hoezen voor het wegnemen van druk en een comfortabel gevoel op de huid. De hoezen bestaan uit drie lagen: lycra aan de buitenkant, een neopreen comfortzone als tweede laag en nylon aan de binnenkant. De nylonlaag zorgt ervoor dat de hoezen niet verschuiven ten opzichte van de binnenkussens, wat een vervelend gevoel geeft. De lycralaag is vochtregulerend, stoot huidvet af en is gemakkelijk te reinigen. De comfortzone bestaat uit een dikke neopreenlaag en zorgt voor het comfortabele zachte gevoel. Het totaaleffect van de meerlagige hoezen van Papillon is dat ze het risico op huidirritatie en drukplekken reduceren.

Optimale herinzetbaarheid
Elk onderdeel van Papillon is los vervang­baar. Dit betekent dat wanneer een onderdeel kapot of vies is, alleen dat specifieke onderdeel vervangen hoeft te worden. Dit werkt kostenbesparend. Een ander voordeel van de makkelijke vervangbaarheid van de onderdelen is dat Papillon aangepast kan worden aan een nieuwe situatie van een gebruiker. Veel ziektebeelden zijn veranderlijk en daarom kan Papillon flexibel en modulair uit­gerust worden met tal van accessoires. Niet alleen kan Papillon aangepast worden aan veranderende eisen van de gebruiker, hij kan ook aangepast worden aan nieuwe omgevingsfactoren, zoals een nieuwe rolstoel. Er is hiernaast een breed assortiment aan hoofdsteundragers, waardoor Papillon op praktisch elke rolstoel opgebouwd kan worden. Focal is gespecialiseerd in hoofdondersteuning en kan altijd maatwerk leveren.

Mooi, hygiënisch en milieuvriendelijk
Papillon heeft een elegant en minimalistisch ontwerp, met weinig uitstekende onderdelen. Hierdoor is de hoofdsteun makkelijk schoon te houden. De kussenhoezen hebben geen ritsen, waardoor ze een perfecte pasvorm hebben en toch eenvoudig te verwisselen zijn. De hoofdsteun is gemaakt van aluminium, wat hem tot een lichtgewicht maakt. Focal heeft de overtuiging dat hulpmiddelen niet alleen functioneel, maar ook mooi moeten zijn. Tot slot zijn alle onderdelen 100% recyclebaar, wat de environmental imprint tot een minimum beperkt.


Basisvorm van Papillon met zijpelotten (hoge zijkussens)


Het systeem bestaat uit componenten met een hoge precisie


De onderdelen kunnen veel verschillende posities aannemen


Papillon kan gemakkelijk over de rugleuning van een rolstoel heen geïnstalleerd worden


Dwarsdoorsnede van de meerlagige hoezen

Uitbreidingen

Gebruikers kennen specifieke beperkingen en wensen. Daarom kan het basismodel van Papillon uitgebreid worden met tal van voorzieningen, om nog beter aan de specifieke behoeftes van de gebruiker te voldoen. Deze voorzieningen worden geleverd op basis van individueel advies van zorgverleners en Focal.

Zijkussens
De zijkussens bieden zijwaartse ondersteuning bij de hals. Ze zijn leverbaar in drie formaten.

Faciale pelotten
De faciale pelotten kunnen het ongewenst naar opzij buigen van het hoofd corrigeren of rotatiebewegingen beperken. Papillon heeft een intuïtieve swing-away functie, waarmee met een eenvoudige druk op een knop de steunkussens weggeklapt en weer op de juiste plaats vastgezet kunnen worden. De kussens zijn leverbaar in twee formaten.

Achterkussen
Het achterkussen zorgt voor achterwaartse ondersteuning en is leverbaar in twee formaten. Er zijn twee steunen voor bevestiging op verschillende hoogten.

Dynamische voorhoofdband
De voorhoofdband helpt het hoofd in voorwaartse richting overeind te houden. Het systeem is dynamisch, waardoor voorwaartse en draaibewegingen mogelijk zijn. De bevestiging van de band is over een groot bereik instelbaar, waardoor de optimale hoek gekozen kan worden en de band niet snel losschiet.

Schakelaars
Papillon kan uitgerust worden met diverse types schakelaars. Door de instelmogelijkheden van het systeem kunnen de schakelaars rondom het hoofd precies daar geplaatst worden waar de gebruiker deze het beste kan bedienen. De schakelaar is altijd wegzwenkbaar.

Montagesystemen
Het meegeleverde montagesysteem zorgt ervoor dat Papillon op de juiste manier op de rolstoel wordt bevestigd. Hoofdondersteuningen kunnen zowel vast als afneembaar gemonteerd worden.

Voorbeelden van uitvoeringen:


Hoofdondersteuning basis


Hoofdondersteuning met dynamische hoofdband


Hoofdondersteuning met enkele faciale pelot


Hoofdondersteuning met dubbele faciale pelotten en dynamische hoofdband

Hoofdsteundragers
Gebruikers van hoofdondersteuningen kunnen behoefte hebben aan extra functionaliteit van Papillon. Focal ontwikkelde diverse dragers die het bijvoorbeeld mogelijk maken om de hoofdondersteuning electrisch te verstellen of hiermee een rolstoel te besturen. Op onze website www.focalmeditech.nl kunt u onder de productgroep ‘Hoofdsteundragers’ hierover meer lezen.

100% made by Focal

 

Na meer dan 20 jaar ervaring in het aanpassen en installeren van hoofdondersteuningen mag Focal zich expert noemen in dit domein. Daarom besloot Focal om zelf een hoofdondersteuning te ontwikkelen. Papillon is de beste ter wereld is geworden. Met deze hoofdondersteuning wordt een grote sprong gemaakt in de kwaliteit van hoofdondersteuning en worden meer problemen dan ooit tevoren opgelost.
Papillon is het resultaat van de deskundigheid van revalidatie-experts die de wensen van de gebruikers centraal stellen, van de afdeling Research and Development die intelligente werktuigbouwkundige oplossingen bedenkt en van de professionaliteit van de eigen werkplaats, die met de grootste precisie en onder voortdurende kwaliteitscontrole zeer hoogwaardige onderdelen produceert.

Installatie en afstemming op de persoonlijke situatie
Het succes van het gebruik van een hoofdondersteuning hangt af van twee factoren: de hoofdondersteuning zelf en de afstemming van de hoofdondersteuning op de persoonlijke situatie. Focal heeft meer dan twintig jaar ervaring met het installeren van hoofdondersteuningen. Bij de installatie nemen we de persoon en diens pathologie, de gebruikersomgeving en de activiteiten van de gebruiker als uitgangspunten. De middelen die we hebben zijn: het driedelige systeem Papillon, de uitbreidingen om zijwaartse en voor- en achterwaartse bewegingen te controleren, mogelijk de inzet van een speciale hoofdsteundrager en het heel precies bepalen van de optimale stand van alle onderdelen. De installatie en afstemming is echt vakwerk, dat slechts op grond van uitgebreide professionele ervaring gedaan kan worden. Het resultaat is een optimaal functionerende hoofdondersteuning en een tevreden gebruiker.

Papillon is een product van Focal Meditech BV. Octrooi op het product is aangevraagd.


Afstemming op de persoonlijke situatie


Eigen werkplaats


Productie met de hoogste precisie

 

Deel deze pagina